Italian foodspiration - bezglutenowa pizza

5/28/2016 Anna.eM 2 Comments



I'm sure everyone on a diet at least once had a feeling that he HAS to eat sth appropriate. I don't know if you have similar feelings, but imo for many people the word "diet" has a very negative connotation and is associated with the sacrifices rather than lifestyle. But the word "diet" has a very wide meaning. For me, diet is a style of eating, which we prefer, and every day we use in our lives.
I don't like very popular recently "cheat days". In my life I follow the rule that we shouldn't cheat - especially not ourselves. If I have an appetite for something I try to modify the formula so I could permanently add it to my diet.
One of the facts that you don't know about me ... I'm absolutely in love with Italian food. I love pasta and I am simply in love with the pizza... these are things that I will never throw away out of my menu.
Today I present to you the recipe for my version of pizza. I'm sure you're gonna love it!
Of course, the choice of additives is up to you. In my home everyone creates their own compositions. I added to my pizza: fried chicken breast, feta cheese, tomatoes, red onion and arugula;)

Jestem niemal pewna, że każdy z Was miał kiedyś to uczucie, kiedy będąc na diecie, nie mógł oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś "nieodpowiedniego". Ja też je miewam :) Odnoszę wrażenie, że nadal dla wielu ludzi słowo dieta ma bardzo negatywny wydźwięk i kojarzy się raczej z wyrzeczeniami, niż ze stylem życia. A przecież słowo dieta ma niezwykle szerokie znaczenie. Dla mnie dieta to pewien stylem odżywiania, który preferujemy i na co dzień stosujemy w swoim życiu.
Osobiście nie jestem entuzjastką, bardzo popularnych ostatnio "cheat days". Wynika to za pewne z kierowania się w życiu zasadą, że nie warto oszukiwać, a już na pewno nie siebie. Dlatego, jeśli mam na coś ochotę staram się modyfikować przepisy w taki sposób, aby na stałe mogły zagościć w moim jadłospisie.
Jeden z faktów, których jeszcze nie znacie na mój temat... jestem absolutną miłośniczką włoskiego jedzenia. Uwielbiam makarony i jestem wprost zakochana w pizzy... to potrawy, z których chyba nigdy nie byłabym w stanie zrezygnować.
Dziś przedstawiam Wam przepis na moja wersję pizzy. Jestem pewna, że pokochacie ją tak jak ja!
Oczywiście dobór dodatków jest sprawą indywidualną. W moim domu, każdy tworzy swoją własną kompozycje składników. Ja, na swoją wybrałam: smażoną pierś z kurczaka, ser feta, pomidory, czerwoną cebulę i rukolę ;)

INGREDIENTS / SKŁADNIKI ( na 4 pizze o średnicy 25 cm):

  • 300 g buckwheat flour / mąki gryczanej (for gluten free option use only 500g buckwheat flour / w wersji bezglutenowej można użyć tylko 500g mąki gryczanej)
  • 200 g wholemeal rye flour / mąki żytniej razowej
  • 4 tablespoons oil / łyżki oleju (ok. 40g)
  • 1 egg / jajko
  • 1 teaspoon salt / łyżeczka soli
  • 1 teaspoon cane sugar / łyżeczka cukru trzcinowego (ok. 6g)
  • 300 ml warm water / ciepłej wody


PREPARING / SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mix the yeast with warm water and sugar, then leave a few minutes to grown.
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z cukrem i pozostawić na kilka minut.

2. In a large bowl, mix the dry ingredients (buckwheat and rye flour,  and salt).
W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąka gryczana, żytnia i sól).

3. In a bowl with the dry ingredients add yeast, oil, and whole egg.
Do miski z suchymi składnikami wlej przygotowane wcześniej drożdże, olej oraz wbij całe jajko.

4. Mix well all the ingredients.
Całość dokładnie wymieszaj.

5. Dip your hands in flour and knead the dough until you create a compact, flexible ball.
Następnie natrzyj ręce mąką i wyrabiaj ciasto tak długo, aż powstanie zwarta, elastyczna kulka.

6. Transform ball to roll and cut it into 4 parts of similar size.
Utwórz z niej wałek i podziel go na 4 równe części.

7. Roll out each portion of dough as to create a circular shape. 
Każdą porcję rozwałkuj, lub uformuj rękami w taki sposób, aby powstał okrągły placek.

8. Prick the cake with a fork or toothpick.
Nakłuj placek widelcem lub wykałaczką.

9. Brush the pizzas with tomato sauce or ketchup and you're done!
Rozsmaruj sos pomidorowy lub ketchup i gotowe!

10. Now you can add your favorite ingredients.
Teraz możesz ułożyć swoje ulubione składniki.

11. Bake 10 min at 200 degrees.
Piecz 10 min w temperaturze 200 stopni.






You Might Also Like

2 komentarze:

  1. Niesamowite jedzonko! Jak ja bym chciała sobie chrupnąć!

    http://www.simplethingsbyjok.com/

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy